Een nieuw energieplatform wil producenten van duurzame stroom direct koppelen aan afnemers. Met uitschakeling van traditionele energieleveranciers.
Vandebron, zo heet de nieuwe online marktplaats voor energie, een start-up opgericht door ondernemers Remco Wilcke, Aart van Veller, Matthijs Guichelaar en Michael Fraats.
Vanaf 2 april opent het platform dat producenten van stroom uit wind, zon, water en biomassa in Nederland direct wil koppelen aan afnemers. Idee is dat kopers hiermee precies weten waar hun energie vandaan komt en dat de winstmarge die traditionele leveranciers pakken op de levering van stroom naar de klant gaat.
Hoe wil Vandebron dat doen? Een vast abonnementsgeld van 10 euro per maand moet de kosten van de bemiddeling dekken. Maar de winstmarge die traditionele energieleveranciers pakken op de stroomprijs laat Vandebron schieten.
Wat betreft de vaste kosten: voor de 10 euro kun je bij Vandebron naast stroom ook gas afnemen. Als je dit laatste ook doet, wordt het kostenplaatje wel voordeliger. Want het zogenoemde vastrecht ligt bij traditionele energieleveranciers vaak tussen de drie en zeven euro product per maand, zie ook dit artikel op Z24. Voor stroom én gas ben je in de huidige markt doorgaans tussen de zes en veertien euro per maand kwijt.
Producent mogen zelf aangeven op de marktplaats welke prijs ze willen hebben voor hun stroom en kunnen de duur van contracten bepalen.
Duurzame stroom van de bron
Hoe dat gaat uitpakken, is nog even afwachten, want op 2 april gaat Vandebron echt van start. De initiatiefnemers laten op de website alvast weten vooral transparantie te willen bieden. "Vandebron is net zo stroomzeker als alle andere partijen. Nadelen: Als je écht het allergoedkoopst uit wilt zijn, kun je beter ieder jaar een eenmalige aanbieding van een groot energiebedrijf kiezen."
Voor producenten neemt Vandebron het beheren van energieprocessen, de klantenservice, het bijhouden van het online platform en het voeren van de administratie uit handen. De stroom wordt geleverd via het nationale elektriciteitsnet.
Volgens Vandebron is er in principe voor ongeveer 950 duizend huishoudens capaciteit uit duurzame Nederlandse energiebronnen. Per 18 maart stond de teller bij de voorinschrijvingen op 686 personen.
Beperkt aanbod Nederlandse groene stroom
De beperkte capaciteit aan duurzame energie uit Nederland geeft volgens de initiatiefnemers een prikkel om klanten zo zuinig mogelijk te laten omspringen met het stroomverbruik. Want dan kunnen meer klanten toegang krijgen tot Nederlandse duurzame stroom.
Zoals hierboven aangegeven, kan je ook aardgas afnemen bij Vandebron. Dit wordt niet noodzakelijk duurzaam in Nederland geproduceerd, maar wel gecompenseerd met groene certificaten.
De start-up heeft voor het opzetten van de energiemarktplaats 1,9 miljoen euro opgehaald bij onder meer het Dutch Greentech Fund - een fonds van de Rabobank, de TU Delft, Wageningen University en het WNF - en de Triodos Bank.
Lees ook:
12 tips voor het ideale bedrijf om rijk te worden
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl